Fabryka nastroju Izabela Szewc architektura wnętrz

FENG SHUI W KUCHNI

Dla jednych – swoista gwarancja na szczęście. Dla innych – niepotrzebna moda i bezsensowne wymysły. Feng shui, bo o nim mowa, to swoisty zestaw zasad dotyczących aranżacji wnętrz, wymyślony w starożytności przez Chińczyków.

Jak zaaranżować kuchnię zgodnie z tymi zasadami?

Według współczesnego feng shui kuchnia to serce domu. Najważniejsze miejsce, w którym koncentruje się życie. To tu przygotowujemy posiłki, niezbędne nam do życia, tu także je spożywamy. Dlatego kuchnia nie powinna być umiejscowiona na uboczu. Powinna być możliwie dużym, jasnym pomieszczeniem o regularnych kształtach. Należy unikać pięciokątów i sześciokątów. Dobierając kolory, należy wybrać jasne ciepłe barwy, kremy, delikatne żółcie, beże. Niewskazane są ostre barwy, czarny, czerwony.

Najważniejszym sprzętem w kuchni wg feng shui jest kuchenka. Na niej bowiem przygotowujemy posiłki, dostarczające nam życiowej energii. Dlatego trzeba starannie zaplanować jej miejsce. Podczas gotowania należy zapewnić sobie nieskrępowane ruchy oraz dobry dostęp do kuchenki z każdej strony. Aby zapewnić sobie bogactwo, wybierzmy kuchenkę z dużą ilością palników. Możemy też podwoić ilość potraw, montując nad kuchenką lustro. Szczególnie w sytuacji, gdy kuchenka jest tak usytuowana, że podczas gotowania stoimy tyłem do drzwi. Gotując, powinniśmy bowiem je widzieć. Kuchenka- żywioł ognia, powinna być oddzielona od zlewozmywaka, który symbolizuje wodę. Ten z kolei powinien być usytuowany przy oknie z ładnym widokiem.

Jeśli posiadamy w naszej kuchni zmywarkę, nie należy jej umieszczać blisko lodówki. Oba te sprzęty symbolizują wodę, a jej nadmiar może zgasić ogień z kuchenki, co odbije się na naszym dostatku.

Najkorzystniejszy będzie wybór mebli o zaoblonych kształtach, należy unikać kanciastych mebli. Podobnie w przypadku stołu – zdecydujmy się na okrągły lub zaoblony. Do tego wygodne krzesła z wysokimi oparciami.

Pamiętajmy o utrzymaniu porządku w kuchni, ponieważ bałagan zakłóca energię. Na bieżąco wyrzucajmy także przeterminowane artykuły żywnościowe. Nie trzymajmy także na wierzchu noży ani innych ostrych przedmiotów.

Autor: Iza Szewc