Fabryka nastroju Izabela Szewc architektura wnętrz

PRAKTYCZNY PROJEKT KUCHNI

Kuchnia to jeden z ważniejszych elementów mieszkania. Jeśli urządzimy ją w przemyślany sposób, gotowanie będzie przyjemnością.

Architekci wnętrz przykładają do projektu kuchni dużą wagę. Tu liczy się często każdy centymetr i właściwe odległości między szafkami i zabudową meblową.

Gdy aranżacja kuchni spędza Ci sen z powiek, podejdź do jej zaprojektowania w sposób metodyczny: zastanów się, jak często z niej korzystasz, jakie masz sprzęty i kuchenne wyposażenie. Przydatne będą także zasady praktycznego urządzenia kuchni.

Dobry projekt kuchni wykorzystuje tzw. zasadę trójkąta. Chodzi o umiejscowienie lodówki, zlewu i płyty grzewczej w odpowiedniej kolejności i odległości- najpierw lodówka, następnie zlew, na końcu piekarnik. Ułatwi to nam poruszanie się po kuchni- w pierwszej kolejności wyjmujemy produkty z lodówki, myjemy je, przygotowujemy i na końcu wrzucamy na patelnię. Dlatego między zlewem a piekarnikiem powinien być przynajmniej fragment blatu roboczego do wykonania wszystkich niezbędnych czynności związanych z przygotowaniem posiłków.

Dolne szafki kuchenne powinny mieć wysokość ok 88 cm, górne zawieszamy 50-55 cm nad dolnymi. Jeśli jesteśmy wysocy, możemy zdecydować się na dwa rzędy szafek górnych, dzięki temu zyskamy dodatkowe miejsce na przechowywanie rzadziej używanych rzeczy.

Projekt nowoczesnej kuchni często wykorzystuje szuflady-są one wygodne w użytkowaniu i zajmują mniej miejsca niż tradycyjne szafki. Dużym udogodnieniem będą także systemy koszy, carg i mechanizmów do szafek narożnych-łatwiej będzie nam wykorzystać przestrzeń i zachować porządek. Rozwiązania te wykorzystujmy jednak z umiarem.

Autor: Iza Szewc